Thursday, December 30, 2010

❤welcome 2011❤





Yang ni adalah koleksi diary, datebook, wall calendar, desk calendar saya untuk tahun 2011.. Lagi sehari saja lagi kita semua akan memasuki tahun baru.. Doa saya semoga tahun hadapan rezeki saya dan keluarga lebih murah, diberi kesihatan yang baik, kebahagiaan rumahtangga disamping anak-anak kami.. Dan begitu juga doa saya untuk kawan-kawan semua..
Selamat Tahun Baru..

Sunday, December 26, 2010

String Light

Saya suka dengan string light ni.. comel kan? Saya letak light ni kat bilik elin.. cute sangat2..













merry x'mas everyone..


Friday, December 24, 2010

Potty Seat

My Rosalinda dah pun berumur 2 tahun 4 bulan 3 minggu dan 5 hari pada hari ini tanggal 24.12.2010.. eceh save the date!! save the date!! Masa elin berumur 2 tahun 3 bulan saya dah ajar dia untuk membuang air di toilet. Setiap 30 minit saya akan membawa elin ke bilik air.. Saya juga akan sentiasa memngingatkan elin yang dia bukan lagi budak kecil yang kena mempakai pampers 24 jam.. Alhamdulillah cuma sekali dua sahaja elin terbabas di lantai sebelum sampai ke bilik air hehe.. Genap 2 tahun 4 bulan elin dah terus boleh pergi sendiri ke bilik air bila dia nak memlepaskan hajatnya.. hihik.. Mummy proud of u my dear.. Sekarang elin sudah tidak lagi mempakai pampers walaupon tidur malam. Saya akan mempastikan elin membuang air dahulu sebelum masuk tidur.. Alhamdulillah sekali lagi... Elin memang seorang anak yang senang dibentuk dan diajar.. Jadi, sebagai hadiah atas pencapaian yang sangat membanggakan mummy itu, mummy memhadiahkan potty seat untuk elin... tak de lah lagi elin memngeluh 'mummy, letihlah kakak duduk' sewaktu memlepaskan niatnya hahaha... mummy ailebiu kakak!!!





Comel kan potty seat untuk elin? Potty seat ni sangat sepadan sekali dengan toilet seat saya hihik.. Kepada yang terlepas entry saya sebelum ni.. sila memklik di SINI.. Babai kawan2... Introducing model kita untuk potty ini hehe


Wednesday, December 22, 2010

I wish for..

Lama betul tak memupdate blog.. nak snap picture barang2 baru tersangat lah malas.. sekarang ni dalam kepala otak saya sebok nak membeli barang2 untuk newborn baby saya ni. Sekarang saya dah masuk 6 bulan pregnant.. ada lagi 3 bulan je lagi.. Saya sebok memgoogle sana sini memcari barang2 baby . Uish memang banyak yang masuk dalam list saya. Nak tau apa dia?? Taraa.. jom cuci mata..

















Macam mana kawan2?? Semua cute kan?? Kan bes kalau semua ni saya dapat..

Thursday, December 2, 2010

Pandan Emulco Muffin

Hari ini saya tidak ke mana-mana. Saya ni jenis tak suka duduk diam. Ada je benda yang saya nak buat. So, hari ini saya mem-eksperimen happy food untuk family saya. Menu untuk minum petang tadi saya buatkan pandan emulco muffin mempandangkan bahan-bahan nya sedia ada dalam fridge. Resepi ini actually sangat2 simple cuma kena alert dengan cara memproses adunan.. Kadang-kadang hasilnya keras, bantat atau memjadi seperti bingka.. Tau ape itu bingka? orang kampung saya panggil bengkang.. hihi
Jom memtelan air liur bersama-sama.. hakhak











muffin di atas untuk en. husband, saya, dan yang kecil untuk elin dan the last one untuk baby dalam perut saya hehe




Bahan-bahan:
90g butter
70g gula kastor
1 biji telur
40ml susu segar
2 titik esen vanilla
110g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil pandan emulco

Cara-cara:
  1. Pukul butter sehingga lembut. Kemudian, masukkan gula dan pukul sehingga berwarna putih.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul telur dengan garpu. Tak perlu kembang
  3. Masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan 1 dan pukul sehingga sebati. Kemudian, masukkan esen vanilla. Pukul lagi.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder ke dalam no 3 sedikit demi sedikit sebanyak 3x berselang seli dengan susu segar sambil dikacau sebati.
  5. Masukkan pandan emulco
  6. Isikan ke dalam acuan. Bakar selama 25-30 minit pada suhu 180'c
Selamat memcuba kawan-kawan


MY FRIENDS!