Sunday, April 25, 2010

Hello Kitty Mashed Potato


Petang tadi saya terfikir satu idea untuk membuat mashed potato berbentuk hello kitty. Seperti biasa saya tidak akan duduk diam dari tidak memikirkan sesuatu utk santapan anakku seorang tu eceh ayat tak ingat.. nak menyediakan sangat lah mudah dan simple (eh mudah dan simple tu bukan satu perkataan yang sama maksud ke).. jeng jeng jeng ini dia...






ni picture mashed potato sebelom dicampak gravy di atasnye...







Ini lah hasilnye ok... happy bile elin makan dengan banyak dan berebut2 dengan sepupunya putri..






Ok, pada sesiapa yang nak cuba ni bahan2 nya:

2 biji kentang
sedikit garam
susu penuh krim (tak kesah brand ape)
sedikit black pepper (tp saya tak letak pon)

Cara-cara:

Mula2 rebus kentang yang telah dibuang kulit. Agak2 dah lembik sikit masukkan garam.. kalau masuk garam awal2 nnti kentang lambat lembut (petua mak saya lah). Bila dah cukup lembik buang air dan lenyek smpi hancur dan masukkan susu sedikit demi sedikit (agak2 dah likat n tak lembik). Kemudian masukkan ke dalam acu. Kalau xde acu makan macam tu je dah ok hehe. Lepas tu letak la gravy atasnye.. Gravy tu saya letak mushroom sauce yang dimasak bersama2 chicken stock dan brown sauce.. (jangan tanya resepi utk gravy pulak sebab gravy ni saya amik kt kedai saya je.. en. suami yang masak haha.. ok tata semua selamat mencuba

No comments:

MY FRIENDS!